Služba za kardiologiju

Dobro došli na stranice Službe za kardiologiju.
 

Meni:

  1.  
  2.  

Upute za pacijenta - dolazak na Odjel
Upute za koronarografiju (pismo liječniku)
Informirani pristanci za izvođenje invazivnih postupaka

OPĆE INFORMACIJE O ZAVODU ZA KARDIOLOGIJU KLINIKE ZA UNUTARNJE BOLESTI

 
Pročelnik Zavoda za kardiologiju
dr. med. Damir Kozmar, FECS
 
Glavna sestra Službe za kardiologiju
bacc. ms. Zdenka Čurić
 
telefon 01  2253-390 (centrala bolnice)
koronarna jedinica: 202
liječnička ordinacija: 205
sestrinska ordinacija: 209
koronarografija: 259
 
Informacije o stanju pacijenata daju se članovima obitelji pacijenata, osobno u vremenu 13-15 sati radnim danom. Telefonski se informacije ne daju, iznimno u posebnim okolnostima.
Posjete su dozvoljene radnim danom 15-17, vikendom, a uz dogovor s glavnom sestrom iznimno su moguće i u drugo vrijeme.
Po dolasku na Odjel u posjet molimo obratite se odjelnoj sestri. U vrijeme epidemije gripe posjete nisu dozvoljene.
 
Ambulante:
 
Poliklinički dio Zavoda za kardiologiju nalazi se u Poliklinici Klinike za unutarnje bolesti (prizemlje)
Telefon ambulante: 01/2253-234
•    Ambulanta za elektrostimulatore radi ponedjeljkom, utorkom i petkom 8.30-13.00h (privremno se nalazi na III. katu u sklopu Odjela kardiologije)
•    Ambulanta za koronarnu bolest srca radi svaki radni dan od 9.30, prema dogovoru uz prethodnu predbilježbu na 01/2253-259
•    Opća kardiološka ambulanta radi svaki dan 10.00-15.00h
•    Ambulanta za ergometriju, Holter EKG-a i tlaka, te UZV srca radi svaki radni dan 10.00-15.00h
 

USTROJBENE JEDINICE ZAVODA

Zavod za kardiologiju Klinike za unutarnje bolesti sastoji se od Odjela kardiologije, Kliničkog odsjeka za invazivnu kardiologiju (Cath-Laba), Kliničkog odsjeka za elektrofiziologiju te Kliničkog odsjeka za akutni koronarni sindrom i aritmije (Koronarna jedinica). U Zavodu za kardiologiju, kroz polikliničku i odjelnu djelatnost provode se svi suvremeni postupci liječenja kardioloških pacijenata kao i prevencija uključujući:
•    neivazivnu kardiološku obradu
o    UZV srca, ergometrija, Holter EKG-a i krvnog tlaka, testovi kardiovaskularnog stresa
•    invazivnu kardiološku obradu
o    kateterizacija desnog i lijevog srca (Swan-Ganz, koronarografija), perkutana koronarna intervencija s implantacijom srčanih proširnica (stentova), implantacija trajnih elektrostimulatora (pacemakera), implatibilnihkardioverter defibrilatora te provođenje srčane resinkronizacijske terapije (CRT)
•    elektrofiziološku obradu i ablacijsko liječenje srčanih aritmija, uključujući ablaciju permanetne fibrilacije i undulacije atrija, te ostalih srčanih aritmija.
 
Posebno smo ponosni da se u sklopu Službe  osim stacionarnog liječenja provodi i nastavna aktivnost studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studenata Zdravstvenog veleučilišta te specijalizacije doktora medicine.
Posebna je pažnja posvećena edukaciji i akademskoj aktivnosti liječnika. U Službi je od 12 zaposlenih liječnika (7 subspecijalista kardiologa, 2 specijalista internista te tri specijalizanata).


Odsjek kardiologije

 

Voditelj Odjela kardiologije
mr. sc. Stjepan Kranjčević, dr. med
 
Odjelni liječnici:
dr. sc. Ivica Premužić Meštrović,
 
dr. med. Darko Vujanić, dr. med.
dr. sc. Martina Zeljko, dr. med.
 
 
 
Odjelni specijalizanti:
Maro Dragičević, dr. med.
Matija Marković, dr. med.
Mario Stipinović, dr. med.
 
Na Odjelu kardiologije provodi se suvremeno liječenje svih kardioloških bolesti. Obzirom da je KB Merkur tercijarna medicinska ustanova na Odjelu se liječe pacijenti iz čitave Hrvatske koji su upućeni iz suradnih ustanova (OB Sisak,OB Sl. Brod,OB Požega,OB Našice,OB Čakovec,OB Varaždin,KBC Osijek), kao i zemalja u susjedstvu. Cilj nam je dostupna, brza, suvremena dijagnostika i liječenje svih kardioloških bolesti.
 
Odjel raspolaže sa 16 kreveta raspoređenih u sedam soba na III katu. Sobe su opremljene klimatizacijskim uređajima, dojavnim te TV uređajima, a većina ima vlastitu kupaonicu.

 


Odsjek za invazivnu kardiologiju

 

Voditelj Odsjeka:
dr. Damir Kozmar, dr. med.
 
Invazivni kardiolozi u sklopu Odsjeka:
dr. med. Tomislav Letilović
dr. med. Darko Počanić
doc. dr. sc. Hrvojka M. Zeljko, dr. med.
 
U sklopu Odsjeka za invazivnu kardiologiju provodi se najsuvremenija invazivna dijagnostika i liječenje kardioloških pacijenta što uključuje koronarografiju, perkutane koronarne intervencije, implantacije trajnih srčanih stimulatora i monitora (pacemaker, ICD, CRT, looprecorder) te angiografije. Odsjek je opremljen sa dvije moderne Cath sale. Odsjek vrhunski surađuje sa Klinikom za kardijalnu kirurgiju KBC Zagreb kako bi se našim pacijentima pružio potpuni spektar liječenja koronarne bolesti srca i valvularnih grešaka.

 

Odsjek za elektrofiziološko ispitivanje


U sklopu odsjeka za elektrofiziološko ispitivanje vrši se čitavi spektar metoda ispitivanja srčanih aritmija i liječenja aritmija kao što su: fibrilacija i undulacija atrija, sindromi preekscitacije, kružne tahikardije itd. Odsjek raspolaže suvremenom aparaturom koja uključuje intrakardijalni ehokardiografski aparat i navigacijski sustav EnSite NavX.

 

Odsjek za akutni koronarni sindrom i aritmije:

 

Pročelnik Odsjeka
Darko Počanić, dr. med.
 
Liječnik na Odsjeku
Helena Jerkić, dr. med.
 
U sklopu Odsjeka liječe se najzahtjevniji kardiološki pacijenti sa infarktom miokarda, značajnim, za život opasnim srčanim aritmijama, embolijom plućnih arterija te svim drugim stanjima koja zahtjevaju intenzivan nadzor i skrb, nadomještanje funkcije oštećenih sustava te resuscitaciju.
Odsjek je opremljen sa pet smještajnih jedinica uz 24-satni nadzor EKG-a, saturacije, tlakova te mogućnosti invazivnog monitoriranja.


 

Kratki izvještaj o radu  Službe za kardiologiju u 2013. godini

 
U sklopu Službe za kardiologije, Odjela kardiologije je u 2013. godini liječeno 2189 bolesnika (15% porast prijema u odnosu na godinu ranije). Prosječno bolesnik boravi na Odjelu 3,26 dana, a u koronarnoj jedinici 2,44 dana. 
 
 
 
U 2013. godini izvršeno je više od:
 
 
 
850 koronarnih angiografija (koronarografija) (porast od 5,4% u odnosu na godinu ranije)
 
450 perkutanih koronarnih intervencija (porast 58,7% u odnosu na godinu ranije)
 
150 implantacija trajnih koronarnih elektrostimulatora
 
48 elektrofiziološkihispitivnja
 
52 radiofrekventne ablacije
 
 
 
U sklopu Odjela za kardiologiju izvode se i sve neinvazivne procedure koje se koriste u modernoj kardiologiji: transtorakalni UZV srca, transezofagusni UZV srca, Holter EKG-a, 24-satno ambulatno monitoriranje krvog tlaka, ergometrija, dobutaminski stres test, dobutaminska ehokardiografija, tilt-up test.
 
Tijekom 2013. je također učinjeno je više od 800 ergometrija, 1040 Holtera EKG, 815 Holtera tlaka, 2500 UZV srca, 50 transezofagijskih UZV srca, 20 tilt-up testova, 20 dobutaminskih stres testova te 15 dobutaminskih ehokardiografija.
 
U sklopu Odjela obavlja se i poliklinička služba kardiologije s kardiološkim ambulantama te je tijekom 2013. učinjeno preko 5000 pregleda u toj djelatnosti.

 


Upute za Odjel
Pismo liječniku koji upućuje pacijenta na invazivnu kardiološku obradu
Informacije o koronarografiji
Informacije o implantaciji elektrostimulatora

 

 

Attachments:
Download this file (Upute za Odjel.pdf)Upute za Odjel.pdf[ ]216 kB