ODJEL ZA ANESTEZIJU,REANIMATOLOGIJU I INTENZIVNO LIJEČENJE

ODJEL ANESTEZIJE, REANIMATOLOGIJE I INTENZIVNOG LIJEČENJA

KONTAKT

Voditeljica Odjela:

     Dr.sc. Jadranka Pavičić Šarić, dr.med.

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Glavna sestra Odjela:

   Milka Radmanić, bacc.ms.

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Administratorica Odjela:

   Marinela Debeljak

Tel: 01/ 2253 - 322

 

POVIJEST USTROJSTVENE JEDINICE

 

DJELATNOST DANAS/USLUGE

Odjel anestezije, reanimatologije i intenzivnog liječenja KB”Merkur” svojom djelatnošću pokriva potrebe svih bolničkih operacijskih specijalnosti, dijagnostičkih i terapijskih postupaka te pruža konzilijarne usluge u cijeloj kliničkoj bolnici.

Anesteziološki postupci provode se u 9 operacijskih dvorana (3 kirurške, 2 ginekološke, 2 otorinolaringološke, 1 urološka sala i urološka endoskopija) te na drugim radilištima izvan operacijskog trakta - u gastroenterološkoj endoskopskoj ambulanti, angio Sali, hitnoj kirurškoj i ginekološkoj ambulanti.

U sklopu Odjela nalazi se Jedinica intenzivnog liječenja s 20 kreveta, privremeno raspoređenih u tri odvojene prostorije. U intenzivnoj jedinici Odjela smještaju se pacijenti nakon velikih kirurških zahvata kao i oni koji zbog svojeg općeg stanja i pridruženih bolesti  zahtijevaju posebnu liječničku skrb. U radu naše Intenzivne jedinice uspješno su  implementirane vrijednosti modernog intenzivnog liječenja uz poseban naglasak na kontinuiranoj edukaciji i unaprijeđivanju svakodnevne kliničke prakse.

Kao dio specijalističko-polikliničke zdravstvene zaštite djeluje i Anesteziološka ambulanta u kojoj se svakodnevno vrše prijeoperacijski anesteziološki pregledi i konzultacije.

Odjel anestezije, reanimatologije i intenzivnog liječenja sudjeluje i u Programu transplantacije solidnih organa pri Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske zajedno s ostalim članovima ovog brojnog i iznimno uspješnog tima u KB”Merkur”. Naši su anesteziolozi aktivno uključeni u cjelokupni proces perioperacijske skrbi transplantiranih bolesnika - priprema za stavljanje na transplantacijsku listu,  vođenje anestezije za iznimno zahtjevni transplantacijski postupak i poslijeoperacijsko intenzivno liječenje.

U dogledno vrijeme očekujemo otvaranje novih prostora Transplantacijskog centra u kojem bi svoje mjesto pronašla i nova, suvremeno opremljena i veća Jedinica intenzivnog liječenja što bi dodatno pridonjelo visokokvalitetnoj skrbi za naše bolesnike.

 

ZAPOSLENICI

Na Odjelu anestezije, reanimatologije i intenzivnog liječenja trenutno je zaposleno 19 specijalista anesteziologa od kojih 3 specijalista imaju užu specijalizaciju iz intenzivne medicine, a 5 liječnika je u postupku provođenja uže specijalizacije iz intenzivne medicine. Trenutno Odjel ima 7 specijalizanata anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja

   Specijalisti Odjela:

         Acan Ivana, dr.med.

         Adanić Mirta, dr.med.

         Bogdanović Dvorščak Matea, dr.med., uži specijalist intenzivne medicine

 dr.sc.Buhin Majda, dr.med.

         Dušević Šlehta Mirna, dr. med.

         Erceg Gorjana, dr.med., uži specijalist intenzivne medicine

 prim. Guštin Denis, dr.med.

          Ivanov Nikola, dr.med.

 dr.sc. Kovačić Vicić Vesna, dr.med.

          Lončar-Čakalo Dubravka, dr.med.

mr.sc. Lupis Tamara, dr.med.

          Paklar Nataša, dr.med.

dr.sc. Pavičić Šarić Jadranka, dr.med.

         Rehorić Krkušek Marijana dr.med.

         Šimunac Jasna, dr.med.

         Tomulić Brusich Katarina, dr.med., uži specijalist intenzivne medicine

         Vagenhofer Blanka, dr.med.

         Višković Filipčić Nataša dr.med.

         Zvizdić Jelavić Alma, dr.med.

   

Specijalizanti Odjela:

         Bartolić Šakić Nina dr.med.

         Medved Kristina, dr.med.

         Oreški Marko dr.med.

         Ožegović Petra dr.med.

         Vončina Vanja dr.med.

         Vukičević Damira, dr.med.

         Zenko Jelena dr.medZNANSTVENO NASTAVNE I STRUČNE AKTIVNOSTI

Stručni i znanstveno-istraživački rad Odjela anestezije, reanimatologije i intenzivnog liječenja  ogleda se u znanstvenim radovima objavljenima u indeksiranim znanstvenim časopisima te prezentiranima na brojnim domaćim i inozemnim kongresima. Naši djelatnici redovito pohode većinu relevantnih stručnih skupova i tečajeva u zemlji i inozemstvu gdje stječu nova i usavršavaju već postojeća bogata znanja i vještine iz različitih područja (regionalna anestezija pod kontrolom ultrazvuka, hemodinamsko monitoriranje, zbrinjavanje otežanog dišnog puta, transplantacijska medicina…).

Neki od nas su cijenjeni predavači na tečajevima I. kategorije (prim. Denis Guštin, dr. Bogdanović Dvorščak), sudionici izrade nacionalnih smjernica (Smjernice za liječenje koagulacijskih poremećaja pri masivnom krvarenju u perioperacijskoj medicini, dr. Bogdanović Dvorščak) te autori i koautori više nastavnih tekstova i poglavlja u udžbenicima iz kirurgije, anesteziologije i intenzivne medicine.

Naši su djelatnici također i članovi uglednih hrvatskih, europskih i svjetskih stručnih udruženja koja okupljaju liječnike specijaliste iz interesnog područja anesteziologije i intenzivne medicine.

 

Trenutno su na Odjelu 3 specijalista sa stečenom titulom doktora znanosti te 7 liječnika na znanstvenom poslijediplomskom studiju.

 

Valja naglasiti kako smo do sada kao Odjel sudjelovali u četiri velike međunarodne multicentrične studije:

 • EUSOS: European Surgical Outcome Study: International seven day study of standards of care and clinical outcomes for patients undergoing non-cardiac surgery
 • LAS VEGAS: Local Assessment of Ventilatory Management During General Anesthesia for Surgery and effects on Postoperative Pulmonary Complications: a Prospective Observational International Multi–center Cohort Study
 • ETPOS: European Transfusion Practice and Outcome Study: a multi-central evaluation of standard of transfusion care and clinical outcome for elective surgical patients (prim. Denis Guštin, nacionalni koordinator)
 • PROVEnt: Practice of VENTilation in Critically Ill Patients Without ARDS: an Observational International Multicenter Study

 

 Također, sudjelovali smo u prvom domaćem multicentričnom istraživanju o pojavnosti otežanog dišnog puta u Republici Hrvatskoj:

 • Multicentrično istraživanje faktora rizika za otežanu ventilaciju na masku (OVM) i endotrahealnu intubaciju (OET) i učestalost OMV i OET u Republici Hrvatskoj

 

Na Odjelu se provodi kontinuirana edukacija liječnika kroz stručna predavanja te seminare za specijalizante, a odnedavno i edukacija specijalizanata anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine iz područja Transplantacijske medicine.

 

RADNO VRIJEME ANESTEZIOLOŠKE AMBULANTE I KONTAKT

 

Anesteziološka ambulanta radi:

 

     Za kirurške pacijente:

                ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom  10 - 16h

            - narudžbe na Šalteru kirurške poliklinike ili na telefon 01/2253-332 (zvati iza 13h)

 

     Za otorinolaringološke pacijente:

                djeca - ponedjeljkom 13 - 16h

                odrasli - utorkom 13 - 16h

            - narudžbe na Šalteru ORL poliklinike ili na telefon 01/2253-247

 

     Za ginekološke pacijentice:

                četvrtkom 8 - 10h i petkom 13 - 16h

            - narudžbe na Šalteru ginekološke poliklinike (kučni 423)

 

UPUTE ZA PACIJENTE

 

Što je anestezija?

Anestezija je postupak kojim se odstranjuju bol i druga neugodna osjećanja tijekom bolnih procedura (operacije, gastroskopije, kolonoskopije, ERCP-a) pri čemu bolesnik može biti pri svijesti ili potpuno nesvjestan. Stoga razlikujemo nekoliko vrsta anestezije:

 

a.            lokalna anestezija- površinska blokada živaca koji prenose bol putem kapi, spreja, masti ili injekcije. U ovom obliku anestezije mogu se izvoditi manji ambulantni zahvati.

          

b.            regionalna anestezija - anestetik se ubrizgava direktno oko većih živaca, živčanih snopova ili u prostor oko leđne moždine iz kojeg izlaze glavni živci (spinalna, epiduralna anestezija). Ova tehnika se najčešće koristi za operacije na rukama (npr. prijelomi kostiju),  nogama (npr. operacije koljena, operacije proširenih vena) i donjem dijelu trbuha (npr. operacije kile, mokraćnog mjehura, ginekološke operacije, “carski rez”). Prilikom regionalne anestezije bolesnici su svjesni, ne osjećaju bol a mogu biti i dodatno sedirani (blago uspavani) kako bi im zahvat protekao što ugodnije. Također je moguće u nekim situacijama (porodna analgezija, velike operacije trbuha) postaviti kateter na leđima u područe epiduralnog prostora što će omogućiti učinkoviti uklanjanje bolova za vrijeme poroda ili za vrijeme i nakon velikih operacija trbuha.

         

c.            opća anestezija- stanje je kontrolirane nesvijesti tijekom kojeg bolesnik ne osjeća ništa. Anestetici su lijekovi koji se primjenjuju preko vene ili se udišu kroz pluća u obliku plinova. Stanje nesvijesti je kontrolirano te se po prestanku bolne procedure prekida nakon čega slijedi “buđenje” iz anestezije.

         

d.           sedacija- u nekim slučajevima kao što su neugodne pretrage (gastroskopija, kolonoskopija) primjenjuju se male doze anestetika koji pacijente čine opuštenima i smirenima iako svjesnima postupaka oko njih. To je posebno važno ako postupak zahtijeva suradnju od strane pacijenta.

 

Odabir anestezije uvjetuje vrsta operacije ili dijagnostičkog zahvata te Vaše zdravstveno stanje, no svakako o tome možete porazgovarati s anesteziologom.

 

Tko primjenjuje anesteziju?

Anesteziju provodi liječnik specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja. Osim primjene anestezije, anesteziolog se tijekom operacije/zahvata brine o Vašim osnovnim životnim funkcijama (rad srca, disanje, rad bubrega), nadoknadi izgubljenih tekućina (infuzije) te krvi i krvnih preparata ukoliko to operacija zahtijeva. Tijekom anestezije se koriste razni aparati kojima se nadgleda i prati rad organa čime se osigurava maksimalna sigurnost za bolesnika koji je u anesteziji. Anesteziologu u sali pomaže anesteziološki tehničar.

Ukoliko Vaše zdravstveno stanje ili obim operacije zahtijeva daljnje praćenje i liječenje u Jedinici intenzivnog liječenja, o Vama će se također brinuti specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

 

Rizik anestezije

Kao i svaki drugi postupak u medicini, tako i anestezija nosi određene rizike od neželjenih događaja. No, katkada je teško razlučiti komplikacije koje su vezane uz samu operaciju (komplicirani zahvat ili hitna operacija) ili uvjetovane težinom Vašeg zdravstvenog stanja (srčana ili plućna bolest, šećerna bolest, kemoterapija, prekomjerna tjelesna težina ili pušenje). Moderna anestezija je danas siguran postupak te je smrtnost povezana isključivo s anestezijom rijetka pojava koja se događa u 1-5 slučajeva na milijun učinjenih anestezija.

Uz anesteziju i operacijski zahvat se mogu javiti i neke nuspojave i komplikacije od kojih su neke češće a neke vrlo rijetke:

 • češće nuspojave: mučnina i povraćanje, grlobolja, smušenost, nesjećanje na događaje koji su uslijedili neposredno pred anesteziju, bol na mjestu davanja lijeka, drhtanje
 • rjeđe nuspojave: upala pluća, bolovi u mišićima, oštećenje zuba, ozljeda usnica ili jezika, problemi vezani uz mokrenje, svjesnost tijekom anestezije, pogoršanje neke od postojećih bolesti, glavobolja
 • izuzetno rijetke komplikacije - oštećenje očiju, oštećenje živaca, ozbiljna alergijska reakcija na anestetik

 

Da bi se mogućnost neželjenih komplikacija svela na najmanju moguću mjeru, potrebno je da točno obavijestite anesteziologa o Vašim bolestima, prijašnjim operacijama, alergijama kao i o lijekovima i biljnim pripravcima koje uzimate. Također, prije dolaska na planiranu operaciju možete određenim postupcima povećati Vašu sigurnost: prestati pušiti, smanjiti tjelesnu težinu, popraviti klimave zube te regulirati Vaše kronične bolesti - povišen krvni tlak, šećernu bolest, bolest pluća,...

Prikrivanje ili pogrešno iznošenje podataka može dovesti do teških i po život opasnih komplikacija!

 

Anesteziološka ambulanta

Nakon što je liječnik specijalist (kirurg, ginekolog...) donio odluku da Vam je potrebno operacijsko liječenje, uputiti će Vas u anesteziološku ambulantu. Specijalist anesteziolog postaviti će  Vam pitanja koja su važna za donošenje zaključka o Vašem zdravstvenom stanju, pogledati će i analizirati nalaze te izvršiti pregled.  

 

Prilikom dolaska u ambulantu sa sobom morate ponijeti:

 • uputnicu od liječnika obiteljske medicine za “Anesteziološki pregled”
 • Vašu dosadašnju medicinsku dokumentaciju - sve medicinske papire koje kod sebe imate, stare nalaze neovisno o vremenu nastanka (npr. UZV srca, ergometrija, holter, spirometrija, hormoni štitnjače, alergo-test...), preglede drugih liječnika specijalista (kardiologa, endokrinologa, pulmologa, dijabetologa,...), dokumentaciju o ranijim operacijama ili eventalnom postojanju alergija
 • lijekove koje uzimate, uključujući inhalatore, pumpice i kapljice. Ako ih pijete nekoliko, pomoći će Vam da ih zapišete na papir, tako ćete ih se lakše sjetiti kada Vas anesteziolog moli da ih nabrojite.
 • LABORATORIJSKE NALAZE (ne starije od mjesec dana) i to: kompletna krvna slika, GUK, ureja, kreatinin, kalij, natrij, jetrene probe (AST, ALT, GGT, AP) i koagulogram (PV, APTV, fibrinogen)
 • EKG nalaz (ne stariji od mjesec dana)
 • RTG sliku srca i pluća (ne stariju od šest mjeseci)
 • KRVNU GRUPU - valjanji dokument potpisan od strane liječnika

 

Prilikom pregleda anesteziolog će Vam objasniti mogućnosti izbora anestezije, prednosti i rizike pojedinog oblika anestezije te odlučiti da li su potrebne neke dodatne pretrage i promjene u terapiji koju uzimate zbog Vaših kroničnih bolesti. Ukoliko anesteziolog smatra da je to neophodno, zatražit će dodatni pregled i mišljenje drugog specijaliste (npr. kardiologa ili pulmologa) kako bi odredio najbolji anesteziološki plan za Vas. Na planiranu operaciju trebate doći u najboljem mogućem stanju kako bi se osigurao što bolji ishod Vašeg liječenja. Ponekad će se morati na neko vrijeme odgoditi operacija kako bi se korigiralo postojeće stanje (npr. regulacija tlaka, liječenje prehlade, itd.) kako bi se smanjio rizik neželjenih događaja perioperacijski.

 

Dan prije operacije

Dan prije operacije u bolnici ćete još jedanput biti pregledani od strane anesteziologa kako bi se provjerilo da li je došlo do promjena u Vašem zdravstvenom stanju od prvog pregleda u ambulanti te kako bi dobili završne upute pred operaciju. Važno je da poslije 20 sati, na dan prije operacije ne uzimate krutu hranu.  Bistru tekućinu (voda, čaj) možete uzimati do 4 sata prije operacijskog zahvata. Prilikom uvoda u anesteziju želudac mora biti prazan. Ujutro, prije odlaska u operacijsku salu, morate skinuti sav nakit, mobilne dijelove zubala (zubne proteze), naočale, kontaktne leće, odstraniti šminku i lak s noktiju. Dobit ćete tabletu sedativa koji će Vas uspavati i opustiti. Ukoliko uzimate lijekove, savjetovat ćete se s anesteziologom oko doze i vremena uzimanja lijeka.

 

Dobrodošli na web-stranicu Poliklinike (ranije Kliničke jedinice za hitnu i internu medicinu KJHIIM) Kliničke bolnice Merkur!

 


Našim bolesnicima pružamo kvalitetnu  kliničku skrb prema načelima dobre kliničke prakse i prema  smjernicama dijagnostike i liječenja prihvaćenim u nas i u svijetu.
U našoj poliklinici uz nas se educiraju i specijalizanti ostalih specijalnosti interne medicine prema za to prihvaćenim smjernicama.  
Na ovoj stranici informirat ćemo Vas o našem radu.
Navedeni su brojevi telefona na koje nas možete nazvati i e-mail adresa na koje nam možete poslati pitanja.
 

 

TIM Poliklinike

 
Pročelnica  Poliklinike: Doc. dr. sc. Ingrid Prkačin, prim. dr. med.
specijalist internist, subspecijalist nefrolog
specijalist hitne medicine
telefon: 01/2253-470
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zamjenik  pročelnice: dr.Dean Mileta, dr. med.
specijalist internist
telefon: 01/2253-232

Glavna  sestra Poliklinike: Marija Požgaj,vms


telefon: 01/2253-232, 01/2253-233


Medicinske sestre i tehničari Poliklinike (koji aktualno rade i dežuraju)


Marija Požgaj, vms.
Darinka Kovačević, ms.
Smilja Ivanec, ms.
Bogdanka Ludaš, ms.
Vesna Rakić, ms.
Ivanka Zoraja, ms.
Marko Krstić, med.tehn.
Valentin Škarec, med. tehn.U Poliklinici je osim hitnog zbrinjavanja bolesnika kroz hitnu internističku ambulantu koja ordinira kroz 24 sata organizirana i poliklinička služba koja usključuje slijedeće ambulante:


DIJELOVI  POLIKLINIKE


Hitna internistička ambulanta
radno vrijeme liječnika: 0 do 24 sati
telefon: 2253-232 liječnici i sestre, 2253-233

Opća internistička ambulanta
radno vrijeme liječnika: 8 do 14 sati utorkom (doc.Prkačin), petkom (dr Mileta),
utorkom poslije podne ordinira prim.dr.sc.G.Cavrić.
telefon: 2253–232 ili 2431-233- liječnici i sestre

Ambulanta za hipertenziju (doc.Prkačin)
ponedjeljkom
radno vrijeme 8-12
telefon: 2253-234

Ambulanta za rezistentnu hipertenziju (doc.Prkačin)
ponedjeljkom
radno vrijeme 13 do 15 sati
telefon: 2253-470

Nefrološka ambulanta-predijaliza (doc.Prkačin)
srijeda
radno vrijeme 8 do 16 sati
telefon: 2253-234

Ambulanta za hipertenziju i autoimune bolesti (doc.Prkačin)
četvrtkom
radno vrijeme 8-12 sati
telefon: 2253-234

DJELATNOST POLIKLINIKE

 

 • Naš tim specijaliziran je za liječenje bolesnika s dijagnozom:
 • Hipertenzije-esencijalne i sekundarne
 • Rezistentne hipertenzije
 • Imunološke bolesti
 • Predijalizna kronična bubrežna bolest


 Ambulante su najčešće prva stanica Vašeg susreta s nama.
Nakon razgovora, pregleda i dijagnostičke obrade u polikliničkom djelu, koji će dovesti do dijagnoze  poremećaja, donijet će se odluka : o daljnjem praćenju u ambulanti ili o  dodatnoj obradi  i  liječenju na Odjelima Zavoda u dogovoru s kolegama.
U Polikliničkom djelu Poliklinike provodi se gotovo sveukupna  dijagnostička obrada pacijenata s hipertenzijom, s posebnim osvrtom na rezistentnu hipertenziju te isključenje sekundarnih uzroka hipertenzije (ambulanta za hipertenziju i ambulanta za rezistentnu hipertenziju koje vodi doc.Prkačin, EBAC attendance certifikat RHC 2013. i 2014.).

Bitno je napomenuti da u KB Merkur od rujna 2012. postoji Registar pacijenata s rezistentnom hipertenzijom, što je odobreno od Etičkog povjerenstva Bolnice (27.9.12).
Putem polikliničkih ambulanti odvija se i opća internistička ambulanta u kojoj ordiniraju osim doc.Prkačin, dr Mileta (petak ujutro) i prim.dr.sc.Gordana Cavrić (utorkom poslije podne)
U Poliklinici se provode parenteralna, subkutana, intramusklularna i enteralna primjena lijekova, te parenteralna primjena i preparata željeza (sideropenija), venepunkcije, intravenska primjena kortikosteroidne terapije, kao i svi ostali Hitni oblici liječenja.
Poliklinika surađuje sa svim ostalim Zavodima i Kliničkim jedinicama te čini cjeloviti pristup adekvatnog zbrinjavanja bolesnika.
 
Nastavno-istraživačka djelatnost

U Poliklinici se održava i nastava za studente Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
i to za studente treće godine (propedeutika), četvrte godine (interna medicina) te šeste godine (Hitna medicina) ,odnosno  diplomski i poslijediplomski studij.
Pročelnica sudjeluje kao nastavnik na poslijediplomskim tečajevima prve kategorije  u edukaciji specijalista interne medicine i liječnika obiteljske medicine.
Mišljenja smo da je za dobru kliničku praksu, zadovoljstvo bolesnika i prijenos znanja budućim generacijama, ključan timski rad svakog člana Poliklinike.
U Poliklinici se provodi i znanstveno-istraživački rad iz područja hipertenzije i predijalize (nefrologija), kao i u okviru izrade diplomskih radova  i kliničkih farmakoloških istraživanja. Edukacija zaposlenika naše Jedinice  je jedan od prioriteta te se tijekom godine liječnici i medicinske sestre usavršavaju na stručnim i znanstvenim kongresima, skupovima, simpozijima i tečajevima.


 
 

SESTRINSTVO


 
O NAMA
Medicinske sestre i tehničari su dio tima, koji zajedno s liječnicima i ostalim suradnicima, pruža visoko kvalitetnu skrb o bolesnicima, za vrijeme dijagnostike  i liječenja.
U središtu pozornosti medicinske sestre je bolesnik, aktivni sudionik u liječenju, što  zahtijeva individualni, holistički pristup. Takav pristup temelji se na pravovremenoj i sveobuhvatnoj brizi za bolesnika, pružanju informacija i savjeta bolesniku i njegovoj obitelji, emocionalnoj potpori i ohrabrenju.
Medicinske sestre i tehničari Poliklinike su educirani i motivirani za rad s hitnim i polikliničkim bolesnicima.  
Nakon dežurstava liječnika može doći do promjena u radu ambulanti, o čemu ćete biti obaviješteni od osoba iz Centralnog naručivanja ili službenika.
 

Doc.dr.sc.Ingrid Prkačin, prim.dr.med.
specijalist internist-nefrolog
specijalist hitne medicine
 

Zavod za hematologiju

 

Dobrodošli na web-stranicu Zavoda za hematologiju Kliničke bolnice Merkur!

 

Našim bolesnicima pružamo kvalitetnu  kliničku skrb prema načelima dobre kliničke prakse i prema smjernicama dijagnostike i liječenja prihvaćenim u nas i u svijetu.

U našem Zavodu uz nas se educiraju liječnici interne medicine i specijalizanti uže specijalnosti hematologije prema za to prihvaćenim smjernicama.  

Naš Zavod je jedan od vodećih hematoloških centara u Republici Hrvatskoj, centar u kojem  se hematološki bolesnici liječe transplantacijom perifernih matičnih stanica (autolognom i alogeničnom od srodnog davatelja).

Na ovoj stranici informirat ćemo Vas o našem radu.

Navedeni su brojevi telefona na koje nas možete nazvati i e-mail adresa na koje nam možete poslati pitanja.

 

Cilj tima Zavoda za hematologiju KB Merkur je omogućiti pacijentima da termin za 1. pregled dobiju unutar mjesec dana.

Ako niste dobili termin u tom roku, molimo Vašeg liječnika obiteljske medicine ili Vas, da nas nazovete radnim danom (najbolje u 8 sati) na broj: 01/ 2253 256, ili 2253 222, ili 2253 224

 

 

Liječnik obiteljske medicine Vas je uputio na pregled hematologu?
Potrebna Vam je dodatna hematološka obrada?
Upućeni ste na bolničko liječenje na Hematološki odjel?

 

 

 

TIM HEMATOLOGIJE

 

Pročelnica Zavoda: Prof. dr. sc. Slobodanka Ostojić Kolonić, dr. med.
telefon: 01/2431-393
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zamjenica pročelnice Zavoda: Prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica, dr. med.

Glavna  sestra Zavoda: Ljiljana Pomper, dipl. ms.
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.1.Odjel kliničke hematologije

Voditeljica: Prof. dr. sc. Ana Planinc Peraica, dr. med.
Glavna sestra: Suzana Špiček, bacc. ms.

2.Odjel za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica i intenzivne kemoterapije

Voditeljica: Prim. dr. sc. Delfa Radić-Krišto, dr. med.
Glavna sestra : Ruža Jakovac, bacc. ms.
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

3. Dnevna bolnica i Poliklinika

Voditeljica: Prof. dr. sc. Ana Planinc Peraica, dr. med.
Glavna sestra: Sanja Mudražija, bacc. ms.

Liječnici Zavoda za hematologiju:
dr.  Inga Mandac Rogulj
                 kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
dr. sc. Marko Martinović, dr. med.
dr. sc. Njetočka Gredelj Šimec, dr. med.Liječnici na specijalizaciji:

dr. Bojana Aćamović Stipinović
dr. Martina Bogeljić Patekar
dr. Vibor Milunović
dr. Viktor Zatezalo
dr. Karla MišuraMedicinske sestre i tehničari Zavoda za hematologiju


1.    Odjel za kliničku hematologiju
Nevenka Dubrović, ms.
Milka Farkaš, ms.
Vedran Kvesić, med. tehn.
Marija Smiljanić, ms.
Zvijezdana Vukorepa, ms..
Sanja Zubak, bacc. ms.
Emilija Frančić, bacc. ms.
Marijana Odobašić, ms.
Nataša Peter, ms.
Vesna Ostojić, pomoćna djelatnica u zdravstvu


2.    Odjel za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica i intenzivnu kemoterapiju
Suzana Blažević, ms
Tanja Kotarski, ms
Marina Krpečanec, ms.
Katica Petković, ms.
Ivanka Šikić, ms.
Mara Vukelić, ms.
Ivana Životić, ms.


3.    Dnevna bolnica i Poliklinika
Ivanka Kunić, ms.
Sanela Zemljak, bacc. ms.

 

 

 

DIJELOVI ZAVODA

Hematološki odjel
radno vrijeme liječnika: 8 do 16 sati
telefon: 2253-222 liječnici, 2253-224 sestre

 

Odjel za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica i intenzivne kemoterapije
radno vrijeme liječnika: 8 do 16 sati
telefon: 2253–223 ili 2431-412- liječnici i sestre

Dnevna bolnica i Poliklinika
radno vrijeme 7 do 19 sati
telefon: 2253-237

 

 

 

DJELATNOST ZAVODA

 

Naš tim specijaliziran je za liječenje bolesnika s dijagnozom:

 • Akutne leukemije
 • Aplastična anemija
 • Kronična limfocitna leukemija
 • Limfomi: ne-Hodgkinov, Hodgkinov
 • Plazmastanične diskrazije (multipli mijelom, monoklonalna gamapatija neodređenog značenja)
 • Mijelodisplastični sindrom
 • Mijeloproliferativni sindromi (kronična mijeloična leukemija, policitemija rubra vera, esencijalna trombocitoza, ostale Philadelphia kromosom negativni mijeloproliferativni poremećaji)
 • Nemaligne hematološke bolesti (anemije, trombocitopenije, leukopenije)


Hematološke ambulante su najčešće prva stanica Vašeg susreta s hematologom.

Nakon razgovora, pregleda i dijagnostičke obrade, koji će dovesti do dijagnoze hematološkog poremećaja, donijet će se odluka : o daljnjem praćenju u hematološkoj ambulanti ili o  dodatnoj obradi  i  liječenju  na hematološkom odjelu ili u Dnevnoj bolnici.

Na Odjelu za hematologiju  provodi se dijagnostička obrada i stacionarno liječenje bolesnika s hematološkim bolestima. Liječenje se provodi različitim protokolima kemoterapije u skladu s međunarodno priznatim i preporučenim smjernicama liječenja uz usku suradnju s internistima drugih subspecijalnosti, kirurzima, neurolozima/neurokirurzima, radioterapeutima, radiolozima, patolozima, citolozima, citogenetičarima, molekularnim biolozima, rehabilitatorima.

Zavod za hematologiju jedan je od vodećih centara za liječenje transplantacijom krvotvornih matičnih stanica, autolognim  i alogeničnim (od srodnog podudarnog davatelja). Prva alogenična transplantacija izvedena je 1992., godine, a  autologna 1993. godine. U Zavodu za hematologiju do sada je autolognom i alogeničnom transplantacijom liječeno više od  530 bolesnika.

U posljednjih nekoliko godina u starijih se bolesnika provodi liječenje alogeničnom transplantacijom uz primjenu manje intenzivne kemoterapije (reduced intensity conditioning = RIC), čime se smanjuje neposredna toksičnost pripreme.
 
Zavod za hematologiju  akreditirani je Centar Europske grupe za transplantaciju matičnih stanica za liječenje transplantacijom od srodnog davatelja, a u postupku je akreditacija za transplantaciju od nesrodnog podudarnog davatelja.

U Dnevnoj bolnici Zavoda za hematologiju provodi se gotovo sveukupna  dijagnostička obrada i  raznovrsni oblici liječenja  bolesnika koji boluju od hematoloških bolesti.
Putem Dnevne bolnice  obavlja se kompletni klinički pregled, laboratorijska dijagnostika uz dodatne metode kao što su protočna citometrija i lančana reakcija polimeraze,  zatim radiološka, MSCT i ultrazvučna dijagnostika, NMR, te  ugovaranje PET-CT dijagnostike. Ovdje se obavljaju  citološke punkcije i punkcije pod kontrolom UZV,  kao i punkcije koštane srži i biopsije kosti.

U Dnevnoj bolnici se provodi citostatsko  i imunomodulatorno liječenje prema različitim terapijskim protokolima. Provodi se transfuziološko liječenje, venepunkcije, intravenska nadoknada željeza, nadoknadno enzimsko liječenje kao i  mnogobrojni drugi oblici liječenja.

Osim navedenog, u Dnevnoj bolnici se vrše pregledi i dijagnostička obrada zdravih donora matičnih hematopoetskih stanica, primjenjuje se  faktor rasta  granulocita prije postupka sakupljanja matičnih stanica, kao i kontrola bolesnika nakon transplantacije krvotvornih matičnih stanica te postupak transfuzije donorskih limfocita.

 

Nastavno-istraživačka djelatnost


Na Zavodu se održava i nastava za studente Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (diplomski i poslijediplomski studij) te za studente Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu i srednjih medicinskih škola.

Naši liječnici sudjeluju kao nastavnici na brojnim poslijediplomskim tečajevima prve kategorije  u edukaciji specijalista interne medicine, transfuziologa i liječnika obiteljske medicine.

Mišljenja smo da je za dobru kliničku praksu, zadovoljstvo bolesnika i prijenos znanja budućim generacijama, ključan timski rad svakog člana Zavoda.
U Zavodu se provodi i znanstveno-istraživački rad iz područja hematologije, u sklopu projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao i u okviru izrade diplomskih radova, doktorskih disertacija i kliničkih farmakoloških istraživanja. Edukacija zaposlenika našeg Zavoda je jedan od prioriteta te se tijekom godine naši hematolozi i medicinske sestre usavršavaju na brojnim stručnim i znanstvenim kongresima, skupovima, simpozijima i tečajevima. Neki od naših hematologa su boravili na edukaciji u trajanju od nekoliko mjeseci na vodećim hematologijama u inozemstvu.

 

 

 

SESTRINSTVO

 

O NAMA
POVIJEST SESTRINSTVA ZAVODA ZA HEMATOLOGIJU
STRUČNE AKTIVNOSTI I EDUKACIJA

 

O NAMA

Medicinske sestre i tehničari Zavoda za hematologiju su dio tima, koji zajedno s liječnicima i ostalim suradnicima, pruža visoko kvalitetnu skrb o bolesnicima, za vrijeme dijagnostike i liječenja hematološke bolesti, kao i tijekom  oporavka.

U središtu pozornosti medicinske sestre je bolesnik, aktivni sudionik u liječenju, što  zahtijeva individualni, holistički pristup. Takav pristup temelji se na pravovremenoj i sveobuhvatnoj brizi za bolesnika, pružanju informacija i savjeta bolesniku i njegovoj obitelji, emocionalnoj potpori i ohrabrenju.

Medicinske sestre i tehničari Zavoda za hematologiju su dobro educirani, usko specijalizirani i motivirani za rad s hematološkim bolesnicima. Oni skrbe o bolesnicima kontinuirano, educiraju bolesnika i obitelj o tome što mogu očekivati  za vrijeme liječenja, te nakon otpusta iz bolnice, kako spriječiti i ublažiti moguće neželjene pojave liječenja i kako postići što bolju kvalitetu života. Na taj način bolesnik osjeća da je kvalitetno zbrinut, a bolničku sredinu doživljava kao ugodno i sigurno mjesto.

 

 

 

INFORMACIJE ZA BOLESNIKE I POSJETITELJE

 

 

KONTAKT

 

 

 

 

 

 

 

 

Radovi specijalizanata Klinike za unutarnje bolesti

BOJANA AĆAMOVIĆ

Rogulj IM, Aćamović B, Filipec-Kanižaj T, Gašparov S, Radić-Krišto D, Planinc-Peraica A, Corović-
Arneri E, Kolonić SO. Ekstramedularna infiltracija kolona u bolesnika s multiplim mijelomom: prikaz
slučaja i pregled literature. Acta Med Croatica. 2011; 65(1):167-71.

Vrhovac R,Gredelj Šimec Nj, Vukičević V, Aćamović B, Tambić-Andrašević A, Jakšić B. Profilaktička
primjena posakonazola kod pacijenta s akutnom mijeloičnom leukemijom te onih liječenih
transplantacijom koštane srži. Liječ Vjesn. 2012; 134 (suppl 2): 63-63. kongresni sažetak

Gredelj Šimec Nj, Radić Krišto D, Aćamović B, Jakšić B, Vrhovac R . Praćenje i liječenje Epstein Barr
viremije nakon transplantacije alogenih krvotvornih matičnih stanica, iskustvo jednog centra. Liječ
Vjesn. 2012; (Supl 2); 111-111.kongresni sažetak


MARTINA BOGELJIĆ PATEKAR

Škrtić A, Džebro S, Bogeljić Patekar M, Roso V, Ajduković-Stojisavljević R, Babok-Flegarić R, et al.
Prognostic impact of bcl2, cd10, bcl6, mum1/ifr4, cd5 and ki67 in diffuse large b-cell lymphoma. Liječ
vjesn. 2012;134 Suppl 2:158. Kongresni sažetak

Piljac D, Radić-Krišto D, Bogeljić Patekar M, Milunović V, Ostojić Kolnić S, Minigo H, et al. Koštane
lezije u bolesnika s limfomima. Liječ vjesn. 2012;134 Suppl 2:153-4. Kongresni sažetak

Planinc I, Mandac Rogulj I, Bogeljić Patekar M, Radić-Krišto D, Ostojić Kolonić S, Minigo H, et al.
Istovremena pojava mijeloproliferativne i limfoproliferativne bolesti. Liječ vjesn. 2012;134 Suppl 2:162.
Kongresni sažetak

Sertić D, Perić Z, Sinčić-Petričević J, Lazić D, Ostojić Kolonić S, Bogeljić Patekar M, et al. Hrvatski
registar za kroničnu mijeloičnu leukemiju. Liječ vjesn. 2012;134 Suppl 2:97-8. Kongresni sažetak

Ostojić Kolonić S, Bogeljić Patekar M, Milunović V. Dijagnostički pristup i liječenje imune trombocitopenije u odrasloj dobi. Acta Med Croatica. 2013;61:3-11.

Milunović V, Bogeljić Patekar M, Zatezalo V, Radic-Krišto D, Planinc-Peraica A, Ostojic Kolonic S, et. al. Risk factors in autologous stem cell transplantation in Hodgkin lymphoma: a single-centre experience. Kongresni sažetak. EHA Abstract book; Jun 2013.

 

 

DIANA ILIĆ

G. Cavric, S. Naumovski Mihalic, M. Bogdanovic Dvorscak, G. Erceg, M. Rehoric Krkusek, D. Ilic,
et al., Relationship between polymorphonuclear leukocyte (pmn) count in bronchoalveolar lavage
fluid (balf) and fungus content in gram’s stain and fungus content in final microbiological report, The
26th European society of intensive care medicine Annual Congress, Lisbon 2012, kongresni sažetak

Cavrić G, Jurić K, Prkačin I, Ilić D, Bartolek Hamp D: Leptospiroza u internističkoj jedinici intenzivnog
liječenja, Liječ Vjesn 2012;(Supl 3), kongresni sažetak


G. Cavrić, K. Njerš, I.Prkačin, D. Ilić, D. Bartolek, L.Erdelez, I.Acan. Septic deep venous thrombosis and ruptured pseudoanurysm in an intravenous addict. Neurol. Croat. 2013; 62 (Suppl. 2): 1-170

 
G.Cavrić, I. Prkačin, D. Ilić. Učestalost dolaska pacijenata zbog arterijske hipertenzije u hitnu internističku ambulantu, 8. Hrvatski kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb 2013, kongresni sažetak

 


IVA KOŠUTA

Mrzljak A, Sobočan N, Novačić K, Škegro D, Košuta I, Katičić M. Hemosuccus pancreaticus
associated with splenic artwry aneurysms and hepatic artery thrombosis after liver transplantation.
JOP. 2012 Jan; 10;13(1):115-7., članak-stručni

Mrzljak A, Košuta I, Trbović S. Staphylococcus lugdunensis native mutral valve endocarditis after liver
transplantation J Card Surg. 2012 Jan; 27(1):62-3, članak-stručni

Mrzljak A, Košuta I, Škrtić A, Šiftar Z, Kardum-Skelin I, Čolić-Cvrlje V, Vrhovac R. Metakrona
akutna bifenotipska leukemija i gastrointestinalni stromalni tumor nakon transplantacije jetre
zbog kolangiocelularnog karcinoma: postoji li veza? Sažetak, 5. Hrvatski kongres hematologa i
transfuziologa, Zagreb 2012., kongresni sažetak

Košuta I, Dragičević M, Zovko N, Košćak J, Mrzljak A. Utjecaj promjena MELD-a na listi čekanja
na jednogodišnje preživljenje nakon transplantacije jetre Sažetak, 6. Kongres hrvatskog
gastroenterološkog društva, Zagreb 2012. kongresni sažetak

Mrzljak A, Galešić Ljubanović D, Košuta I, Dragičević M, Knotek M. Kronična bubrežna bolest nakon
transplantacije jetre Sažetak, 6. Kongres hrvatskog gastroenterološkog društva, Zagreb 2012.
kongresni sažetak

Mrzljak A, Košuta I, Škrtić A, Kardum-Skelin I, Vrhovac R. Metachronous gastrointestinal tumor and acute leukemia after liver transplantation for cholangiocellular carcinoma: Is there a link? Case Rep Oncol. 2013; 6: 163-168. 

Mrzljak A, Košuta I, Škrtić A, Kanižaj TF, Vrhovac R. Drug-Induced Liver Injury Associated with Noni (Morinda citrifolia) Juice and Phenobarbital. Case Rep Gastroenterol. 2013; 7: 19-24.

 

 

VIBOR MOLUNOVIĆ

Kongresni sažetak:

Vibor Milunovic, Martina Bogeljic Patekar , Viktor Zatezalo , Delfa Radić-Krišto , Ana Planinc-Peraica, Branimir Jakšić, Slobodanka Ostojic Kolonic

RISK FACTORS IN AUTOLOGOUS STEM CELL TRANSPLANTATION IN HODGKIN LYMPHOMA : A SINGLE-CENTRE EXPERIENCE

Haematologica 2014:98; supplement1


Pregledni rad:

Kolonić SO, Patekar MB, Milunović V. [Diagnostic approach and treatment of immune thrombocytopenia in adults]. Acta Med Croatica. 2013; 67: 3-11


Poglavlje u knjizi:

Slobodanka Ostojić Kolonić, Vibor Milunović GENETSKE PROMJENE U LIMFOMIMA KROZ KLINIČKE OČI: SADAŠNJOST I BUDUĆNOST u Radman M i sur. „Genetičko informiranje u praksi“ u tisku


Poglavlje u prirucniku stalnog medicinskog savršavanja:

Slobodanka Ostojić Kolonić, Vibor Milunović Uvod u etiopatogenezu i klasifikaciju anemija u Radić-Krišto D i sur.“Anemije, dijagnostički i terapijski pristupi“ Medicinska naklada, Zagreb, 1-2

 


NINO KUNAC

Kunac N, Tršek D, Medančić N, Starčević D, Hašpl M. Endoscopic treatment of the external snapping
hip syndrome- surgical technique and report of two cases. Acta Clin Croat. 2012;51(4) (članak,
znanstveni)

Hašpl M, Starčević D, Tršek D, Kunac N, Medančić N. Arthroscopic knee meniscus repair.
9th Central European Orthopaedic Congress:Final programme and Book of Abstracts. 2012.
(predavanje,sažetak,znanstveni).

Kunac N, Medančić N, Starčević D, Tršek D, Hašpl M. Endoscopic treatment of the external snapping
hip syndrome-new surgical technique. 9th Central European Orthopaedic Congress: Final programme
and Book of Abstracts. 2012. (predavanje,sažetak,znanstveni).

Medančić N, Čičak N, Klobučar H, Kunac N. Is it necessary to do the subacromial decompression
for the arthroscopic repair of the rotator cuff? 9th Central European Orthopaedic Congress: Final
programme and Book of Abstracts. 2012. (predavanje,sažetak,znanstveni).

Kunac N, Medančić N, Starčević D, Klobučar H, Čičak N. Arthroscopic repair of full thickness rotator
cuff tears. 9th Central European Orthopaedic Congress: Final programme and Book of Abstracts.
2012. (predavanje,sažetak,znanstveni).

Klobučar H, Kunac N, Sekušak I, Čičak N. Patient satisfaction with arthroscopic rotator cuff
reconstruction- traumatic versus degenerative rotator cuff tears. 9th Central European Orthopaedic
Congress: Final programme and Book of Abstracts. 2012. (predavanje,sažetak,znanstveni).

Hašpl M, Tršek D, Medančić N, Kunac N. Koštani defekt u reartroplastici koljenskog zgloba. Kongres
hrvatskog udruženja ortopeda i traumatologa. Knjiga sažetaka. 2012. (poster,sažetak,znanstveni).

Tršek D, Starčević D, Hašpl M, Kunac N, Medančić N. Artroskopsko šivanje meniska. Kongres
hrvatskog udruženja ortopeda i traumatologa. Knjiga sažetaka. 2012. (poster,sažetak,znanstveni).

Klobučar H, Medančić N, Kunac N, Čičak, N. Kada učiniti tenodezu ili tenotomiju duge glave bicepsa
kod artroskopske rekonstrukcije rotatorne manšete. Kongres hrvatskog udruženja ortopeda i
traumatologa. Knjiga sažetaka. 2012. (poster,sažetak,znanstveni).

Klobučar H, Kunac N, Sekušak I, Čičak N. Traumatske i degenerativne rupture rotatorne manšete.
Rezultati liječenja šest mjeseci nakon artroskopske rekonstrukcije. Kongres hrvatskog udruženja
ortopeda i traumatologa. Knjiga sažetaka. 2012. (poster,sažetak,znanstveni).

Kunac N, Medančić N, Starčević D, Hašpl M. Endoscopic treatment of the external snapping hip
syndrome- new surgical technique. European society of sports traumatology, knee surgery and
arthroscopy 2012. (poster, sažetak, znanstveni)
 

Radovi u CC časopisima

Filipec Kanizaj T, Kunac N. Helicobacter pylori: Future perspectives in therapy reflecting three decades of experience. World J Gastroenterol. 2014 Jan; 20(3).


Kongresna priopćenja

 1. Kunac N. Prikaz slučaja akutnog zatajenja jetre. Godišnji sastanak Hrvatskog gastroenterološkog društva, Vodice 2013. Usmena prezentacija.

 2. Kunac N, Premužić Meštrović I, Zeljko HM, Letilović T, Počanić D, Kranjčević S, Kozmar D. Pulmonary embolism after coronary angiography with femoral approach. 3rd Dubrovnik cardiology highlights 2013. Poster prezentacija.

 

 

MATIJA MARKOVIĆ

Letilović T, Marković M, Kozmar D, The “Double” CTO Case – abstract persented at The 61st ESCVS
Dubrovnik 2012

Premuzic Mestrovic I, Kozmar D, Kranjcevic S, Pocanic D, Letilovic T, Jerkic H et al. Ventricular
fibrillation in an elder patient white Wolff-Parkinson-White syndrome. Cardiologia Croatica.
2012;7(Suppl 1):28., kongresni sažetak
 

Marković, Matija; Gredelj Šimec, Njetočka; Letilović, Tomislav; Planinc-Peraica, Ana; Ostojić Kolonić, Slobodanka.
Left ventricular mycotic mass and diffuse mycotic myocarditis in a patient with hemophagocytic syndrome — case report.
Cardiologia Croatica. 8 (2013) , 5-6; 208-208 – Poster

Prkačin, Ingrid; Marković, Matija; Cavrić, Gordana; Vidjak, Vinko.
Successful treatment of resistant hypertension with renal denervation treatment in a patient with multiple morbidities including multivessel atherosclerotic disease, chronic kidney disease, and glucose intolerance.
Neurologia Croatica. 62 (2013), Supp.2; 11-13

 

 

MARIO STIPINOVIĆ

Jerkic H. , Stipinovic M. , Zaja N. , Mandic D. , Pocanic D. , Kozmar D., et al. POVEZANOST
UČINKOVITE DOZE STATINA I PERIPROCEDURALNE OZLJEDE MIOKARDA U BOLESNIKA SA
STABILNOM KORONARNOM BOLESTI.Cardiol Croat. 2012; 7(Suppl 1): p 33. kongresni sažetak

Stipinović M., Kaić G., Matijević F., Ostojić Kolonić S., Gredelj Šimec Nj., Planinc-Peraica A., et al.
IMUNOPROLIFERATIVNA BOLEST S LIMFOPLAZMOCITOIDNOM DIFERENCIJACIJOM - PRIKAZ
SLUČAJA I DIFERENCIJALNA DIJAGNOZA. Lijec vjesn. 2012.; godište 134 ; (Supl. 2):p 157-157.
kongresni sažetak

 


MARTINA ZELJKO

Pećina-Šlaus N, Zeljko M, Pećina HI, Nikuševa Martić T, Bacić N, Tomas D, et al. Frequency of loss
of heterozygosity of the NF2 gene in schwannomas from Croatian patients. Croat Med J. 2012 Aug;
53(4);321-7., znanstveni rad

Premužić Meštrović I, Kozmar D, KranjčevićS, Počanić D, Letilović T, Jerkić H, et al. Ventricular
fibrillation in an elderly patient with Wolff-Parkinson syndrome. Cardiol Croat. 2012; 7(Suppl 1): 28-29.,
kongresni sažetak

Zeljko M. Analiza gena i proteina E-kadherina (CDH1) i beta-katenina (CTNNB1) u metastazama
u mozgu [dissertation]. Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; 2012. 101 p., doktorska
disertacija